Lumină pentru Ursici s-a încheiat, cu succes. Ursici este acum prima așezare iluminată cu panouri solare din țara noastră…

Primul pas a fost făcut, primul pas dintr-un lung drum. Vrem să ajutăm în continuare oameni și comunități care au nevoie de lumină. În cele câteva luni ce au trecut de la Ursici, mulți oameni mi-au scris și mi-au cerut ajutorul. Sau pur și simplu mi-au arătat alți oameni care au nevoie de o mână de ajutor.

Știam că mai sunt multe gospodării care nu sunt racordate la rețeaua electrică. Mai exact, 3,4% din numărul total al locuințelor recenzate în 2011 – http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2012/08/TS11.pdf.

Dar ce naiba înseamnă 3%, pare foarte puțin! Înseamnă exact 284.434 locuințe. Dacă în fiecare locuință sunt 2 oameni, vorbim de peste 500.000 oameni. Peste 500.000 de români care nu au acces la curent electric și la beneficiile date de el. De unde să începi? Din Ursici. De unde să continui? Din Ineleț.

Știam de Ineleț dintr-un frumos material realizat de Dana și Mihai de la KanalD - http://www.youtube.com/watch?v=VG-ll2BFoAQ. O mică așezare din Munții Cernei, județul Caraș-Severin.

Este unul din locurile pe care voiam să îl străbat și să îl includ într-o viitoare campanie mai amplă, o continuare și o dezvoltare a Luminii pentru Ursici. Practic, este vorba de o situație care se întâmplă și la Ursici, și la Ineleț și în multe alte locuri din România. Câțiva oameni se încăpățânează să își ducă traiul și să creadă într-o viață dacă nu bună, măcar cât mai aproape de normal.

Ionuț Vlad, un iubitor de oameni și locuri mioritice, mi-a vorbit despre acest loc și despre dorința de a îi ajuta.  A fost acolo și m-a invitat și pe mine. Și eu vă invit pe voi să facem împreună lumină pentru copiii din Ineleț.

La școala din Ineleț mai sunt astăzi doar 4 copii, care străbat drumuri și poteci de munte pentru a desluși tainele cititului și scrisului. Nici vorbă de calculatoare sau wi-fi, așa cum se întâmplă în multe alte școli. Doar cărți și dorința învățătoarei de a îi face oameni.

Ce vrem de fapt? Să le dăm acestor copii o șansă la normalitate. Să poată citi o carte atunci când afară e înnorat. Să poată scrie la lumina unui bec. Să poată învăța cum se folosește un calculator. Să poată vedea Marea Neagră și altfel decât într-o poză alb-negru. Nu știu dacă e mult sau puțin. Nu știu dacă aceste lucruri, odată împlinite, îi vor face să își dorească să rămână în România. Poate că vor pleca, așa cum au făcut alții, sau poate că vor rămâne, chiar în Ineleț. Nu știu, dar trebuie să încercăm.

Până atunci, hai să facem lumină pentru copiii din Ineleț. Alături de Ionuț Vlad de la Trasee Marcate (https://www.facebook.com/traseemarcate) și de alți voluntari, vrem să dotăm școala cu un sistem de panouri fotovoltaice care să alimenteze cele 2 încăperi cu curent electric, 2 computere desktop și o imprimantă. Vorbim de 4 panouri, 2 acumulatori de mare capacitate, panou control, becuri și auxiliare (cabluri, întrerupătoare, invertor etc). Toate acestea ar însemna o investiție de maxim 3.000 de euro.

Cum te poți implica?

- donează 2% (formularele 200 sau 230 pentru anul 2013) pentru Asociația Free Miorița (IBAN RO71BACX0000000942462000, C.I.F. 29953226); dacă ai probleme la completarea formularului sau vrei să îl depunem noi în locul tău, scrie-mi la iulian@freemiorita.ro;

- donează orice sumă de bani în contul Asociației Free Miorița RO71 BACX 0000 0009 4246 2000 deschis la UniCredit Țirac Bank Sucursala Rosetti București;

- spune-le prietenilor tăi despre această inițiativă.

Îți mulțumesc. Iulian.