Pornim într-o nouă aventură… După Ursici urmează Ineleț, iar apoi România. Lumină pentru România este pasul următor. Unul mare, frumos și ambițios.

Free Miorița merge mai departe, vrem să aducem la lumină frânturi din România dar și să ducem lumină în cotloanele mai puțin luminate ale României.

 

Teoretic, am putea să denumim această acțiune un proiect eco-socio-cultural.

Eco, pentru că vom străbate doar pe bicicletă mii de kilometri pe drumurile și cărările patriei. De care încă nu ne-am plictisit… Ne place să ne dăm cu bița și este un mod unic de a descoperi și de a ne cunoaște. Ar fi vreo 6.000 de kilometri…

Social, pentru că vom (re)descoperi oameni care au nevoie de lumină. Iar noi putem să ducem lumină celor care au nevoie de ea.

Cultural, pentru că va fi o experiență de cunoaștere și vom aduce la lumină poveștile și viețile mai puțin cunoscute ale românilor de lângă noi. Practic, este modul nostru cel mai simplu și mai direct de a (re)descoperi țara și de a îi ajuta pe cei de alături.

 

E cam ce vă doriți și voi, așa-i? O aventură lungă precum vacanța mare, drumuri neumblate numai bune de dat cu bița, bucuria de a te întâlni cu oameni noi și de a le asculta poveștile…

Împreună cu Nicu și prieteni mai vechi sau mai noi, vom străbate pe bicicletă mii de kilometri pe drumurile patriei… Vom uita (atât cât am aflat…) ce înseamnă asfaltul și confortul și vom (re)descoperi pe bițele noastre drumurile județene, comunale, forestiere și potecile de munte. Va fi o expediție de anduranță, vom dormi în cort sau sub cerul liber, vom cunoaște oameni și locuri importante, ne vom pierde pe drumuri uitate de lume și vom vedea soarele, cerul și țara dintr-o altă perspectivă.

 

Vom pedala prin praful Dobrogei către satele de lipoveni, îi vom cunoaște pe românii de peste Prut sau din Bucovina de Nord, îi vom căuta pe ultimii plutași de pe Bistrița, vom sta de vorba cu ciobanii din Țara Chioarului sau din Banatul de munte și îi vom cunoaște pe copiii din satele mai ascunse ale Apusenilor…

 

Vom aduce la lumină poveștile și viețile lor… Vom scrie despre ei, îi veți cunoaște, și pe cei care o duc mai bine și pe cei care se descurcă greu, fără curent electric. Mai mult, în tot acest timp vom strânge fonduri pentru a ne întoarce cu lumină la cei care au nevoie de ea, fie că e vorba de copii care merg la școli fără curent electric sau de oameni și comunități izolate care nu pot face simplul gest de a aprinde un bec sau de a își încărca telefonul mobil.

 

Toate acestea și multe altele, din 26 aprilie.