Totul a început cu Carmen și Andreea. M-au sunat să mă întrebe cât ar costa un sistem fotovoltaic, cu panou și tot ce trebuie. Am întrebat despre ce este vorba și am aflat despre Iliuță și Vasilică, cei doi copii ai familiei Motcă. Nea Vasile și soția sa, Ileana, locuiesc pe unul din dealurile Holbavului, Brașov, împreună cu cei doi copii ai lor. Tărâm de basm, cu peisaje și oameni faini, dar încă în așteptarea luminii.

 

Ne-am mobilizat și am reușit încă o dată, în câteva zile, să adunăm banii pentru echipamente, transport și montaj. Ba, am mai cumpărat una alta și pentru copii. Din București și Cluj, am revenit la Holbav într-o frumoasă zi de toamnă, la mijlocul lui octombrie. Iliuță și Vasilică ne așteptau deja, curioși ca orice copil. Nea Vasile la fel, surprins cumva că ne-am ținut de cuvânt și am venit cu lumina așa repede.

 

Vremea a fost cu noi, nu ne puteam dori mai mult. Iar casa, casa este la fel ca oamenii. Caldă, primitoare, jucăușă, deși are 104 ani. Cea mai veche casă pe care am montat un panou solar. Iar totul a mers cum nu se putea mai bine.

 

Când s-a aprins becul, nea Vasile a izbucnit în plâns. Și noi la fel.
Am încheiat la un foc de tabară, sub lumina stelelor.

 

Le mulțumesc celor care, prin donațiile lor, au făcut posibilă iluminarea celei de-a 25 case. Lumină pentru România continuă.
Mai sunt Iliuță și Vasilică care au nevoie de lumină.

 

Holbav, Brașov, 17-18 octombrie 2015.

Echipa Free Mio: Iulian Angheluță, Ionuț Vlad, Vlad Hera, Adrian Sterian, Traian Voineagu, Marius Grozea, Carmen Pleșea, Andreea Orosz, Dana Grădinaru.
Fotografii de Marius Grozea, video de Traian Voineagu/BandPro.

Scule și unelte Dedeman, suport tehnic Guv Electronics.